België schaft 1 en 2 eurocenten af

Na Nederland en Finland schaft nu ook Belgie de munstukken van 1 en twee eurocent af. Deze maatregel zal volgens de Belgische centrale bank geen gevolgen hebben voor de prijzen van producten.

De ministerraad van het land heeft ingestemd met het voorstel van minister Geens van Financiën om aankoopbedragen voortaan op 5 cent af te ronden. Met de muntstukken kan nog wel betaald worden, maar winkeliers zullen ze niet meer teruggeven als wisselgeld. Op deze manier zullen de kleinste muntjes langzaam uit de Belgische portemonnees verdwijnen.

Consumenten zijn de 1 en 2 eurocenten al een tijdje beu, en ook winkeliers zien de munten slechts als last. In gemeentes in België zijn sinds 2008 al proefprojecten gaande omtrent de afschaffing.

Muntstukken in Nederland

In Nederland worden prijzen sinds 2004 al afgerond. De centen zijn ook bij ons nog wel een wettig betaalmiddel: met de 1 en 2 eurocentmunten kan betaald worden, maar je ontvangt ze niet terug als wisselgeld. Een winkelier die vooraf bekendmaakt dat hij afrondt hoeft geen wisselgeld in eurocent te geven.

De Europese commissie doet momenteel onderzoek of de twee kleinste muntjes in zijn geheel kunnen worden afgeschaft.

1 en 2 eurocenten

 

Comments are closed.

 
 
 
 
Privacy Policy