Betalen met Bitcoins moet nog even wachten – digitale valuta nog geen geldig betaalmiddel in Nederland

Mocht je de laatste paar maanden onder een steen hebben geleefd dan is het misschien mogelijk dat je nog nooit van Bitcoins hebt gehoord. De digitale valuta die de laatste jaren flink in populariteit is gestegen en die door menig website als betaalmiddel wordt geaccepteerd mag in Nederland nog niet officieel als zodoende worden gebruikt. Dat oordeelt een rechter in Almelo een tijdje terug.

bitcoin-accepted

Volgens de rechter heeft de digitale munt in Nederland een soortgelijke status als goud en zilver. Hoewel de koers van de  digitale valuta in zeer hoog tempo kan stijgen en dalen (zo was één Bitcoin een maand geleden bijna €600,- en nu ongeveer €450,-) worden Bitcoins nog niet als geld beschouwd omdat ze in de digitale portemonnee zitten van de eigenaar en niet in die van een officiële giro-instelling.

De uitspraak van de rechter kwam tot stand naar aanleiding van een zaak waarin de aanklager een schadevergoeding eiste van een Bitcoin eigenaar die in 2012 maar liefst 2.750 Bitcoins zou verkopen voor zo’n €22.000,- (€10,- per stuk). Uiteindelijk wist de verkoper ‘maar’ 999 Bitcoins op te hoesten. Waar de overige Bitcoins zijn gebleven is niet bekend, maar niet lang na de transactie steeg de koers van de digitale valuta naar ongekende hoogte (€900,- per Bitcoin op het hoogtepunt). Momenteel zouden de overige Bitcoins samen een waarde van ongeveer €800.00,- hebben.

 

Comments are closed.

 
 
 
 
Privacy Policy