De Nederlandse muntcollectie

De Nederlandse collectie van munten was tot voor kort zichtbaar in het Geldmuseum in Utrecht. De collectie begint met de eerste munt uit de 7e eeuw voor Christus, en loopt door tot de laatst geslagen euromunt. In de collectie zijn alle soorten munten vertegenwoordigd, van de klassieke oudheid tot het Koninkrijk der Nederlanden.

Muntvondstendatabase NUMIS

De collectie van Nederland is opgenomen in de database NUMIS, waarin meer dan 100.000 numismatische voorwerpen zijn opgenomen. Numismatische voorwerpen zijn alle munten, bankbiljetten, penningen, stempels etc. die gerelateerd kunnen worden aan muntkunde. Een groot deel is terug te vinden bij de Koninklijke Nederlandse Munt. De muntvondstendatabase wordt dagelijks uitgebreid met nieuwe vondsten en is voor iedereen te raadplegen. Hier kunnen mensen bovendien terecht om zelf een vondst te melden.

Toekomst na Geldmuseum

Na de sluiting van het Geldmuseum in Utrecht heeft minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap besloten om het grootste deel van de collectie van het museum onder te brengen bij De Nederlandsche Bank in Amsterdam. Een kleiner deel, dat meer kunsthistorisch van aard is, is verplaatst naar het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. De twee instanties werken samen om de collectie zo veel mogelijk zichtbaar te houden voor publiek, door middel van vaste opstelling en tijdelijke tentoonstellingen.


 

Verschillende Nederlandse munten:

verschillende munten

 

Comments are closed.

 
 
 
 
Privacy Policy