De Thaise baht heeft het zwaar te verduren

Sprekend lijken ze op elkaar: het Thaise muntstuk van 10 baht en de 2-euromunt. Ze zijn even groot, wegen hetzelfde en hebben dezelfde kleurstelling. Geldautomaten kunnen het onderscheid niet maken. Alleen als je goed kijkt naar het plaatje zie je het verschil. Op de baht staat een beroemde tempel in Thailand afgebeeld, op de euro bijvoorbeeld het profiel van onze nieuwe koning. Het verschil in waarde is significant: 10 baht komt overeen met 23 eurocent.

media_xl_1332623

2 euro vs. 10 baht, zoek de verschillen – Afbeelding: Parool.nl

In 2012 werd alarm geslagen door Nederlandse winkeliers. Veel Thailandgangers kregen het trucje door en propten vóór thuiskeer hun zakken vol met 10 bahtstukken. Door deze oplichting liep de middenstand miljoenen mis.

Politieke onrusten

In eigen land heeft de baht het zwaar te verduren. Thailand is al jarenlang toneel van politieke onrusten, doordat twee kampen, de geel- en roodhemden, elkaar bestrijden. Eind mei greep het leger de macht. Buitenlandse investeerden hopen dat hiermee enige stabiliteit terugkeert in dit land – de op een na grootste economie van Zuidoost-Azië. Door de onrust van de laatste zes maanden is de economie in het eerste kwartaal gekrompen met 2,1%.

Portemonnee

Thailand is een populaire vakantiebestemming: het Land van de Glimlach wordt het wel genoemd. Nu tempert de politieke crisis het enthousiasme om naar Thailand op vakantie te gaan.

De Nederlandse reisbranche merkt dit ook in haar portemonnee. Branche-organisatie ANVR schat dat de boekingen voor 2014 zo’n 20% achterlopen op vorig jaar. Volgens de reisbureaus lopen de verliezen in de miljoenen.

Innovatief

Ook voor Thailand en zijn inwoners is dit slecht nieuws. De inkomsten uit het toerisme zijn broodnodig om het land economisch gezond te houden. De Tourism Authority of Thailand (TAT) blijft optimistisch. Volgens de organisatie kan het toerisme en daarmee de baht op innovatieve wijze worden gestimuleerd. In Thailand worden volop vormen van toerisme ontwikkeld, die minder traditioneel zijn, zoals:

Lokale bevolking

Met dit laatste worden rondleidingen bedoeld die door de lokale bevolking worden gegeven. Het Nederlandse bedrijf Withlocals lanceerde in december 2013 een website, waar toeristen en locals met elkaar in contact worden gebracht. Reizigers kunnen er een Thaise maaltijd boeken bij mensen thuis, mee gaan met een rondleiding door een particulier of meedoen met een andere activiteit. Toeristen krijgen zo “een echte ervaring voor een eerlijke prijs”, aldus de initiatiefnemers.

 

Comments are closed.

 
 
 
 
Privacy Policy