Eerste euro’s met Koning Willem-Alexander geslagen

Afgelopen woensdag is de eerste euromunt met het hoofd van Koning Willem-Alexander geslagen. Koning Willem Alexander verrichte de ceremoniële muntslag, onder toezicht van Frans Weekers, staatssecretaris van Financiën, Muntmeester Maarten Brouwer en ontwerper Erwin Olaf. De koning activeerde de acht muntpersen in de Koninklijke Nederlandse Munt te Utrecht; één muntpers voor elke euromunteenheid.

Het ontwerp

Het verkavelde landschap in Nederland inspireerde Olaf voor het ontwerp van het portret van de koning in facetten. Deze staan bovendien symbool voor de volksdiversiteit in Nederland: de verscheidenheid wordt bijeengehouden door de koning. “De nieuwe euromunten met Koning Willem-Alexander vormen een prachtige brug naar het hedendaagse Nederland en de kunst van het munten slaan”, zegt Muntmeester Maarten Brouwer “De details en facetten die de ontwerper Erwin Olaf in het profiel van de koning heeft opgenomen, zijn moeilijk om op een klein metalen voorwerp als een munt af te beelden. Maar het is ons gelukt, en daar zijn wij trots op. Het illustreert wat wij als modern munthuis kunnen.”

Waar oud-Koningin Beatrix altijd naar links keek, kijkt Koning Willem-Alexander op de munt naar rechts. Dit is gebruikelijk bij nieuwe munten; de nieuwe koning of koningin kijkt de voorganger daarmee altijd aan.

Verkrijgbaarheid

De euromunten zijn vanaf donderdag 23 januari in het betaalverkeer gebracht. Op herdenkingsmunt.nl is een introductieset te bestellen waar ook de 1 en 2 eurocenten in vertegenwoordigd zijn. Deze set is tevens te koop bij Primera en deelnemende PostNL-kantoren.

 

De koning met zijn euro:

willem alexander met euro
De munt:

euro willem alexander
Erwin Olaf met ontwerp: 

euro erwin olaf willem alexander

 

Comments are closed.

 
 
 
 
Privacy Policy