Groeit de export dankzij wiethandel?

Dat de export weer groeit, is voor een groot deel te danken aan het herstel in de Duitse industrie. Maar ook de verkoop van wiet aan het buitenland blijkt volgens berekeningen van het Centraal Bureau voor de Statistiek naar schatting goed voor minimaal 1 miljard euro. Zo wordt geschat dat van de totale gekweekte cannabis in ons land maar liefst 95% naar andere landen gaat. Op jaarbasis spreken we over maximaal 573 ton cannabis, hoeveelheden die bijna niet voor te stellen zijn. Dit blijkt uit het onderzoek ‘De export van in Nederland geteelde cannabis’ van het Wetenschappelijk Onderzoeks- en Documentatiecentrum (WODC).

export in tonnen

Ruwe schatting

Verkoop van cannabis behoort tot de schaduweconomie en is niet eerder in kaart gebracht. Daarom is het cijfer dat deze verkoop bijdraagt aan de Nederlandse economie een schatting. Het CBS erkent dat de waarde van wiethandel in werkelijkheid zelfs hoger kan zijn. Het bureau heeft namelijk voor hun berekening aannames gedaan, zoals: Hoeveel drugs wordt er in beslag genomen? Hoe groot acht de politie de pakkans? Hoeveel wiet zou er in coffeeshops aan buitenlanders verkocht worden? Hoeveel wiet zou er op andere plaatsen verkocht worden? Hoeveel wietoogsten zouden er per jaar zijn?

“Gaan we uit van een ‘midden-scenario’ van vier oogsten per jaar en een opsporingspercentage van 30%, dan krijgen we een schatting van 2,3 miljard euro in 2010” – CBS

In de regio Tilburg zou al het aantal wietoogsten op zes per jaar liggen.

Wietplantages in huis

Exacte cijfers heeft men dus niet. Wel mogen we er vanuit gaan dat veel wiet door mensen in huis wordt gekweekt. Die schattingen liggen op 50.000 huishoudens. Daaruit blijkt dat het eenvoudig is om aan wietzaadjes te komen en thuis je eigen wiet te kweken. In onderstaande afbeelding zijn het aantal ontmantelde kwekerijen weergeven in één jaar.

ontmantelde kwekerijen

 

Comments are closed.

 
 
 
 
Privacy Policy