Het Geldmuseum in Utrecht

Het Geldmuseum was een museum over geld en alles wat daarbij komt kijken. Er werd niet alleen gekeken naar wat mensen met geld doen, maar ook wat geld doet met mensen. Het museum in Utrecht was geroemd om de interactieve manier waarop mensen de tentoonstelling konden ervaren, en was daarom vooral onder jongeren populair. Een samenwerking van Het Nederlands Muntmuseum dat in het gebouw gevestigd was met De Nederlandse Bank en het Rijksmuseum Het Koninklijke Kabinet mondde uit in het Geldmuseum. Omdat de Koninklijke Nederlandse Munt in hetzelfde gebouw gehuisvest is, was een blik op het slaan van de munten deel van de interactieve beleving. De Gulden Middenweg, een pad dat volledig uit muntgeld bestond, was tevens een populaire attractie.

Na zes succesvolle jaren gesloten

Het Geldmuseum werd in 2007 na een verbouwing van 11 miljoen geopend door Koning Willem-Alexander (toen nog Prins). In oktober 2013 moest het museum haar deuren echter alweer sluiten, ondanks de grote bezoekersaantallen. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) halveerde de subsidie en besloot in mei 2013 dat het museum te klein was om rendabel te zijn. Dit tot grote frustratie van medewerkers en bezoekers, omdat het museum altijd voldeed aan de geldende normen.

De collectie van 400.000 stukken van het museum is inmiddels verplaatst naar het Rijksmuseum van Oudheden en De Nederlandsche Bank. Het gebouw van het Geldmuseum, waar de Koninklijke Nederlandse Munt nog steeds haar geld slaat, wordt nu gebruikt als bedrijfslocatie.

 

Plaatje De Gulden Middenweg:

GuldenMiddenweg3MuntgebouwUtrecht

 

Comments are closed.

 
 
 
 
Privacy Policy