Leningen in alle soorten en maten

geld1Sinds het ontstaan van de banken, bestaan zijn er steeds meer verschillende soorten leningen. De bekendste hieronder zijn de persoonlijke lening en het doorlopend krediet, maar er zijn ook schulden die je maakt waarbij het minder duidelijk is dat het om een lening gaat. Hieronder hebben we de 6 meest voorkomende soorten leningen op een rijtje gezet.

 

1.     Persoonlijke lening

Bij een persoonlijke lening leen je per periode (bijvoorbeeld maandelijks) een vastgesteld bedrag. De hoogte van de rente (vaak hoger dan bij een doorlopend krediet) en hoe lang de lening duurt zijn vooraf vastgesteld, waardoor je vooraf precies weet waar je aan toe bent.

 

2.     Doorlopend krediet

Bij een doorlopend krediet kun je tot een bepaald bedrag geld opnemen. Dit bedrag kan in één keer opgenomen worden, maar ook in delen.  Terwijl het geleende deel met een vast bedrag per maand terugbetaald wordt, kan de rest van het totaalbedrag nog opgenomen worden. De rente van het doorlopend krediet is afhankelijk van de markt en is daarmee elke keer anders.

 

3.     Lenen met je betaalrekening: rood staan en creditcards

creditcardsRood staan betekent dat je per maand een bepaald bedrag in de min kunt staan op je doorlopende bankrekening. Veel mensen hebben niet door dat dit ook een lening is, waar je dus ook gewoon rente over betaalt. De rente op rood staan is vaak absurd hoog.

Ook het gebruik van een credit card is een vorm van lenen. Je kunt lenen tot een bepaald afgesproken bedrag, waarna het geleende op een vast moment in totaal afgeschreven wordt van je rekening.

 

4.     Flitskrediet

Flitskrediet zijn korte leningen van drie maanden die je per internet of sms afsluit wanneer je op korte termijn geld nodig hebt. Pas op met dergelijke kredieten; de boetes bij te laat terugbetalen zijn enorm en de rente is hoger dan wanneer je rood staat.

 

5.     Huurkoop

Huurkoop is wanneer je bij een dure aankoop, zoals een auto, de prijs betaald in termijnen. Het nadeel van huurkoop is dat je de aankoop bij wanbetaling kwijt kunt raken, en dat de rente van de lening hoger is dan bij een lening bij een bank.

 

6.     Hypotheek

hypotheek-huisEen hypotheek is een heel ander soort lening dan de eerdergenoemde. Hierbij leen je een bedrag om een huis te kopen, met het huis zelf als onderpand. Als je niet betaalt, kan de bank het huis verkopen om het geld toch terug te krijgen.

 

Comments are closed.

 
 
 
 
Privacy Policy