Nieuw € 10,- biljet na zomer 2014

Na de zomer van 2014 zal het nieuwe € 10,- biljet worden ingevoerd. Dit is het tweede biljet in de Europa-serie dat in omloop wordt gebracht, na het nieuwe € 5,- biljet in mei 2013. De precieze datum van de uitgifte en het ontwerp worden 13 januari 2014 bekendgemaakt.

De Europa-serie

De Europa-serie is een tweede serie bankbiljetten die ruim tien jaar na de invoering van de euro is gestart in het Eurosysteem. Zowel het watermerk als het hologram laten een portret van Europa zien; een prinses uit de Griekse mythologie naar wie het werelddeel vernoemd is.

De nieuwe biljetten zijn beter beschermd tegen valsemunterij met nieuwe, verbeterde echtheidskenmerken.  Door bij het nieuwe € 5,- biljet bijvoorbeeld de inkt te voelen, het watermerk en de veiligheidsdraad tegen het licht in te zien, en de zilveren band te zien veranderen bij beweging kan de echtheid gecontroleerd worden.

Biljetten buiten Europa

Sinds afgelopen oktober is ook het nieuwe biljet van 100 Amerikaanse dollar  uitgebracht. Het biljet is wereldwijd een van de meest geliefde betaalmiddelen, en daarom een fervente prooi voor vervalsers. Door gebruik van de nieuwste technieken is dit biljet veel moeilijker na te maken.

Oud vs nieuw 5 euro:

5euro

Het nieuwe € 10,- biljet

nieuwe 10 euro

 

 

 

Comments are closed.

 
 
 
 
Privacy Policy