1 op de 4 Nederlanders wil nog voor 65e met pensioen

Op basis van onderzoek in opdracht van ING Investment Management zijn veel Nederlanders optimistisch over hun pensioenleeftijd. 25% van de ondervraagden denkt voor zijn of haar 65e te kunnen stoppen met werken terwijl de regering de pensioenleeftijd sinds kort periodiek heeft verhoogd naar 67.

Aan het begin van afgelopen jaar dacht 21% van de Nederlanders nog voor het 65e met pensioen te kunnen. Het onderzoek van februari van dit jaar laat zien dat het aantal omhoog is gegaan naar 27%. Een klein van de ondervraagden ziet het iets minder rooskleurig in. Iets minder dan 10% denkt pas na het 70e levensjaar met pensioen te kunnen of zelfs helemaal niet.

Wat gebeurt er als ik eerder met pensioen ga?65 jaar

Voor veel mensen klinkt het ongeloofwaardig, maar het is inderdaad mogelijk om voor de AOW leeftijd met pensioen te gaan. Dit kan echter alleen als je in de tussentijd genoeg geld hebt gespaard om te tijd tot je pensioenleeftijd te overbruggen.

Mensen die tijdig maatregelen nemen en relatief veel geld opzij zetten voor hun oude dag komen dan in aanmerking om eerder met pensioen te gaan. Eerder stoppen met werken heeft echter tot gevolg dat de hoogte van het pensioen omlaag gaat, aangezien je dan eerder en langer afhankelijk bent van een pensioenuitkering vanuit de overheid. Daarnaast spelen sociale normen ook een belangrijke rol bij de keuze om vervroegd met pensioen te gaan.

Je kunt er ook voor kiezen om je pensioen pas vanaf de officiële AOW-leeftijd in te laten gaan en dan de ‘vacante’ periode zelf te overbruggen. Dit kan bijvoorbeeld als je tijdig bent begonnen met een lijfrente verzekering. Als je ruim van tevoren denkt eerder met pensioen te gaan kun je het ’t best zo afstemmen dat de lijfrente vrijkomt op het moment dat je met pensioen wilt. Het opgebouwde kapitaal moet dan wel genoeg zijn om op een prettige manier de periode tot aan de officiële AOW-leeftijd te kunnen overbruggen.

 

Comments are closed.

 
 
 
 
Privacy Policy