Consumenten geven 2,2% meer uit dan vorig jaar

 

consumenten besteden meer

Consumenten laten hun geldweer rollen, zo blijkt uit de laatste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In juni werd 2,2% meer uitgegeven dan in juni 2014, er werd vooral meer geld uitgegeven aan woninginrichting en huishoudelijke apparaten. Eerder dit jaar was die trend ook al zichtbaar.

Woningmarkt

De uitgaven voor duurzame goederen stegen met 5,7% het sterkst. De hogere uitgaven aan woninginrichting en huishoudelijke apparaten zijn onder andere het gevolg van de opleving van de woningmarkt. Daarnaast steeg ook de verkoop van auto’s weer, aan overige goederen zoals gas en motorbrandstoffen werd ook 3,9% meer besteed.

Verder werd er 1,8% meer uitgegeven aan voedings- en genotmiddelen. Tot slot meldt het CBS dat er 1,0% meer werd uitgegeven aan diensten, zoals woninghuur, reizen met bus of trein, bezoek aan een restaurant, de kapper en verzekeringen. Uitgaven aan diensten maken in totaal ruim de helft van de binnenlandse consumptieve bestedingen uit.

binnenlandse consumptie huishoudens

Werkloosheid

De stijging van de uitgaven die de Nederlandse consument doet, hangen ook samen met de werkloosheid. Die daalde afgelopen maand namelijk opnieuw. Momenteel zitten 603.000 mensen zonder baan, dat is 6,8% van de Nederlandse beroepsbevolking. Een jaar geleden stond het percentage werklozen in Nederland nog op 7,3%.

 

Comments are closed.

 
 
 
 
Privacy Policy