De collectie van het Penningkabinet in België

Het Penningkabinet van de Koninklijke Bibliotheek van België bevat verzamelingen met meer dan 200.000 voorwerpen: munten, medailles, bankbiljetten, jetons, gewichten en weegschalen, insignes en meer. Hiermee houdt de instelling één van ’s werelds vijftien beste verzamelingen.

De gehele collectie is tot stand gekomen door verschillende verzamelingen die door schenking of aankoop in haar bezit zijn gekomen. Zo liet Renier Chalon zijn collectie Henegouwse munten na in 1889, kocht de Staat Griekse en Romeinse munten van Albéric du Chastel in 1899 en schonk Edouard Bernays een verzameling van zeldzame en unieke stukken in 1940.

De tetradrachme van Aetna

De trots van het Penningkabinet is zonder meer de tetradrachme van Aetna. De zware zilvermunt van 17,23 gram werd in de 5e eeuw voor Christus in Sicilië geslagen, en is zeer fijn gegraveerd en bijzonder goed bewaard. Hiermee wordt de munt gezien als de kostbaarste ter wereld.

Het Penningkabinet leent jaarlijks stukken uit aan tentoonstellingen in België of in het buitenland. Hoewel het Penningkabinet geen museum is, probeert het nu en dan tijdelijke tentoonstellingen te organiseren.

De tetrachme van Aetna:

tetra_gd_nl

 

 

Comments are closed.

 
 
 
 
Privacy Policy