Hoeveel betaal je nou eigenlijk voor energie ?

Iedere maand moet je hem betalen: de energierekening. Ooit heb je een contract met je energieleverancier afgesproken en vervolgens betaal je netjes iedere maand de rekening en krijg je iedere maand de energie geleverd. Maar heb je er ooit eens over nagedacht nog eens goed naar je energierekening te kijken? Meestal weet je het maandelijkse bedrag ongeveer wel. Maar weet je precies hoeveel je betaalt en wat je ongeveer in de maand verbruikt?

kWh

kWh is de eenheid die de hoeveelheid elektriciteit (energie) weergeeft die in een uur verbruikt wordt. De prijs van 1 kWh wisselt.Gemiddeld kost 1 kWh ongeveer € 0,22 (prijspeil 2014 – 2015). Dit bedrag is opgebouwd uit drie onderdelen: ongeveer € 0,07 is voor de stroom zelf, € 0,035 hiervan is voor de btw en € 0,12 is energiebelasting. Wat je precies moet betalen voor 1 kWh is verder ook afhankelijk van de energieleverancier en het gebruik.

Vast of variabel

AAEAAQAAAAAAAAObAAAAJDcwZDhhYWVmLTQ1YWQtNGVmYi1iMjJlLWVhZTRhOTVjODRlMgNaast een aantal vaste kosten, zoals leveringskosten en netbeheerder kosten, betaal je een tarief voor je elektriciteit (en gas). Is dit vast of variabel? Bij een vast tarief is het bedrag gedurende de hele looptijd van het contract vast. Dit biedt zekerheid en rust, maar kan ook duurder uitvallen zodra de energieprijzen ineens zakken.  Bij een variabel contract kunnen de tarieven gedurende het contract variëren gedurende de looptijd. Dus stijgen of dalen. Meestal is dit maar twee keer per jaar. Je profiteert dus van een lager tarief bij dalende prijzen, maar betaalt dus meer als de prijzen weer stijgen.

Energie vergelijken loont

Het verschil tussen de energieleveranciers in Nederland en wat ze precies bieden is groot. Daarmee bedoelen we niet alleen de verschillen tussen vaste of variabele tarieven, groene of grijze stroom, maar ook de service en klantvriendelijkheid. Het kan dan ook een goed idee zijn om energie te vergelijken. Je krijgt dat een goed inzicht in je huidige situatie én je kunt zien wat er nog meer te kiezen valt wat wellicht beter bij jou past. Ben je benieuwd of je maandelijks tientjes kunt besparen of zoek je een betere service.

 

Comments are closed.

 
 
 
 
Privacy Policy