Is beleggen aantrekkelijker dan sparen?

De huidige lage rente zorgt ervoor dat beleggen momenteel aantrekkelijker is dan sparen. Beleggen wordt vooral als aantrekkelijk gezien wanneer het geld voor langere tijd gemist kan worden. Dat blijkt uit een peiling van De Financiële Telegraaf. Bijna drie vierde van de bezoekers was het met bovenstaande stellingen eens. In totaal stemden er 2400 mensen.

Gemiddelde spaarrente 1%

Uit een eerder onderzoek van vermogensbeheerder Schroders bleek al dat particulieren die een vermogen van meer dan 50.000 euro hebben inmiddels meer beleggen dan spaargeld aanhouden. De bezoekers van De Financiële Telegraaf konden dit met de huidige spaarrente van ongeveer 1% goed begrijpen. Zij wijzen er echter wel op dat beleggers het geld voor langere tijd moeten kunnen missen. In het verleden is namelijk aangetoond dat een rendement van 7% per jaar haalbaar is, maar dat de beleggingsresultaten sterk schommelen en deze resultaten dus alles behalve gegarandeerd zijn. Twintig procent van de mensen die de peiling invulden vindt beleggen op basis van bovenstaande gegevens zelfs te riskant, 6% noemt het alleen verstandig om met grote bedragen te gaan beleggen.

gemiddelde spaarrente

Beurs trekt aan

Bij de banken is duidelijk te merken dat steeds meer mensen gaan beleggen. Zo werd er door klanten van ING ruim twee keer zoveel geld belegd als vorig jaar. Ook andere banken, zoals Rabobank en ABN Amro zien een toegenomen interesse bij de klanten om te gaan beleggen, veel vermogen verschuift van spaarrekeningen naar beleggingsrekeningen. Thomas Bunnik, bestuursvoorzitter van vermogensbeheerder Pritle, levert hier een verklaring voor: “Na de crisis van 2008 is de rente flink gedaald. De afgelopen tijd is er veel gesproken over de verwachting dat de rente weer zou stijgen. Dat is niet gebeurd, terwijl de beurs wel aantrok. Veel particulieren zijn daarom bereid een stuk spaargeld om te zetten in beleggingsfondsen.”

Nederlanders snappen daarnaast volgens Bob Homan van ING steeds beter hoe beleggen werkt: “Nederlanders gaan tegenwoordig bewust om met beleggen. Ze snappen dat pieken en dalen erbij horen. Als belegger moet je niet onrustig gaan slapen van de procenten die er soms per dag af vliegen. Je moet wel een financiële buffer hebben als je gaat beleggen.”

sparen-of-beleggen_558x257

 

Comments are closed.

 
 
 
 
Privacy Policy