Joris Luyendijk legt gevaren bankierswereld bloot

joris luyendijk

In zijn nieuwe boek Dit kan niet waar zijn schotelt journalist Joris Luyendijk ons een angstaanjagend beeld voor: de bankierswereld heeft niets geleerd van de financiële crisis en gaat net zo door als voorheen. Volgens Luyendijk stevenen we op deze manier opnieuw op een economische crisis af. Dat is de essentie van zijn boek in een notendop, waar jaren aan interviews aan vooraf zijn gegaan. Rooskleurig is het niet, maar hopelijk wel de wake-up call die de wereld nodig heeft.

Wat is precies het probleem?

Luyendijk vertrok een paar geleden als volstrekte bankenleek naar London, om daar columns over de financiële sector te gaan schrijven. Hiervoor sprak hij met talloze mensen uit The City en het beeld dat hij daarbij vormde joeg hem steeds meer angst aan. Binnen het wereldje blijkt nog altijd veel hebzucht te bestaan. Combineer dat met gewetenloosheid en geen enkel besef van verantwoordelijkheid en je ziet inderdaad dat het niet lang duurt voordat er  een nieuwe financiële crisis aanbreekt.

Maar er is hoop!

Gelukkig schetst Luyendijk niet alleen een doemscenario in zijn boek, maar denkt hij ook na over mogelijke oplossingen. Hij ziet hierbij vooral een grotere rol voor de politiek, maar dan moeten deze wel een grotere afstand tot de bankenwereld nemen. Vaak is een politieke carrière een opstapje om in de financiële sector terecht te komen, zoals bijvoorbeeld Gerrit Zalm die nu topman is bij ABN-Amro. Met hogere kapitaaleisen en strenge controle vanuit de politiek zijn er echter zeker voldoende middelen om de stuurloze financiële sector weer op de juiste koers te brengen, aldus Luyendijk.

 

Comments are closed.

 
 
 
 
Privacy Policy