Miljoenen nieuwe tientjes in de maak

De Haarlemse gelddrukkerij Koninklijke Joh. Enschedé heeft een order gekregen om 412 miljoen nieuwe tien-eurobiljetten te drukken. De gloednieuwe briefjes worden vanaf 23 september 2014 in omloop gebracht.

Gejuich

Het nieuws is bij de drukkerij met gejuich ontvangen. Enschedé heeft net een ingrijpende organisatie achter de rug. Deze order is daarom extra welkom. Om de opdracht te krijgen moest de drukker de concurrentie aangaan met andere, buitenlandse gelddrukkers. Het Haarlemse bedrijf wist maximaal te scoren op kwaliteit, tegen een scherpe prijs.

Vijfje

3068133119Al in januari  kondigde de Europese Centrale Bank (ECB) het nieuwe tien-eurobiljet aan. Een klein jaar eerder kwam er een nieuw bankbiljet van vijf euro uit. Dit biljet zorgde soms voor verwarring, omdat het een iets andere vormgeving heeft dan het oude biljet. Sommige betaalsystemen herkenden het niet, en ook gebeurde het dat winkelpersoneel het vijfje aanzag voor een vals biljet.

Gouden glans

Het nieuwe tien-eurobiljet van Enschedé moet langzamerhand de oude biljetten vervangen, zoals momenteel met het vijf eurobiljet gebeurt. Het tientje krijgt – net als zijn kleine broertje – een iets ander uiterlijk. In het recente ontwerp zijn nieuwe veiligheidskenmerken opgenomen. Het nieuwe tientje heeft een voelbaar reliëf aan de randen. Het watermerk en het hologram stellen Europa voor: de mythologische prinses uit het oude Griekenland. Verder valt het cijfer tien op: dat is groen van kleur, maar kan bij de juiste lichtval een gouden glans krijgen.

En hier is ie dan:

20140113103504

10euro_front_HR_europa

 

Comments are closed.

 
 
 
 
Privacy Policy