Pensioenknip wordt opnieuw ingevoerd

pensioenknip

Het kabinet gaat de ‘pensioenknip’ opnieuw invoeren om te voorkomen dat mensen die binnenkort met pensioen gaan er sterk in koopkracht op achteruit gaan. Dat heeft staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken toegezegd aan de Tweede Kamer. Vorig jaar werd de pensioenknip juist nog afgeschaft, omdat sinds 2009 te weinig mensen gebruik zouden hebben gemaakt van de regeling.

Nederlanders die op dit moment een premieregeling bij een verzekeraar hebben lopen en op één moment hun levenslange pensioenuitkering moeten komen, zitten met een groot probleem. Zij moeten dan hun pensioen kopen tegen de rente van dat moment, terwijl de rente op dit moment erg laag is. Daardoor kan hun pensioen flink lager uitvallen dan verwacht.

Noodoplossing

Om deze problemen te voorkomen, zorgt Klijnsma ervoor dat een pensioen voor 2 jaar kan worden aangekocht. Na die 2 jaar kan dan de rest van het pensioen worden gekocht, in de hoop dat de rente tussentijds is gestegen. Volgens Klijnsma is deze ‘pensioenknip’ een ‘tijdelijke noodoplossing’. Al langere tijd dwongen Helma Lodder (VDD) en Steven van Weyenberg (D66) aan op de herinvoer van de pensioenknip.

“Als je nu met pensioen gaat, heb je door de extreem lage rente een groot probleem. Hier is een directe oplossing voor nodig en die is ook voorhanden. De pensioenknip heeft al een wettelijke basis en die kan de staatssecretaris dus snel opnieuw invoeren.” – Weyenberg, Lid tweede Kamerfractie D66

Geen garanties

De pensioenknip biedt echter geen garanties voor een hogere pensioenuitkering, de rente kan over 2 jaar immers nog steeds laag uitvallen. “Maar de mogelijkheid tot de knip biedt mensen in elk geval de keuzemogelijkheid”, aldus Lodders. Volgens Lodders gaat het om ongeveer 1 miljoen mensen die te maken hebben met een dergelijke premieregeling.

Tot 2017 zal de pensioenknip in werking worden gesteld, dan gaat namelijk de nieuwe pensioenwetgeving in. Volgens een woordvoerder van Klijnsma zal in die nieuwe pensioenwetgeving een ‘echte, structurele oplossing’ komen te staan.

 

Comments are closed.

 
 
 
 
Privacy Policy