Beter inzicht in je uitgaven

Heb je soms dat je aan het einde van je geld nog een stuk maand over hebt? Of heb je het gevoel dat je soms het ene gat met het andere gat moet vullen? Geldzorgen zijn erg vervelend. Het zorgt voor stress als je niet goed weet waar je geld blijft of hoe je de maand goed moet rondkomen.

Bijhouden

Om erachter te komen waar je je geld iedere maand aan uitgeeft en om te kijken waar je wat kunt besparen is de eerste stap het verkrijgen van inzicht. Het bijhouden van je inkomsten en uitgaven is het begin. Pas dan krijg je een goed overzicht van je financiële situatie.

Huishoudboekje

Het klinkt misschien erg oubollig, maar een huishoudboekje biedt uitkomst. Je kunt dit op papier doen, maar nog veel makkelijker is een digitaal huishoudboekje. Je hoeft geen ster te zijn in hoofdrekenen en het grote voordeel van een digitaal huishoudboekje is dat alles automatisch gaat. Je hoeft enkel je inkomsten en uitgaven in te vullen. De tool doet de rest. Er zijn online veel verschillende gratis en betaalde huishoudboekjes te vinden. De gratis versies zijn prima om een goed overzicht bij te houden. De betaalde varianten bieden vaak extra’s zoals bijvoorbeeld het instellen van een budget of met analyse functies.

Controle

Je krijgt door het huishoudboekje weer controle over je financiële situatie. Je ziet wat er met het geld gebeurt. Je wordt je bewuster van je uitgavenpatroon en wat zaken nu werkelijk kosten. Met alles in een helder overzicht zie je snel waar wat ruimte is en waar de knelpunten zitten. Hierdoor leer je automatisch waar je kunt bezuinigen. Bijvoorbeeld op abonnementen (lees de krant op je tablet of ga hardlopen in plaats van naar de sportschool), kijk of je verzekeringen niet ergens anders goedkoper kunnen of wie weet kan je besparen op je energierekening door over te stappen naar een leverancier met een lager tarief.

BKT_PieChart

 

Comments are closed.

 
 
 
 
Privacy Policy