De financiële uitdagingen op weg naar de rechter

Ontslag waar je het niet mee eens bent, een echtscheiding, een fraudezaak of een onterechte boete voor een verkeersovertreding: er zijn tegenwoordig tal van problemen die kunnen uitmonden in een rechtszaak. Zo een procedure wordt vaak een dure grap, en het is dan ook helemaal geen gek idee om een rechtsbijstandsverzekering te nemen of, wanneer puntje bij paaltje komt, een lening af te sluiten.

Civiele, bestuursrechtelijke en strafzaken

imagesWanneer je een rechtszaak wint, betekent dit niet automatisch dat de tegenpartij alle kosten vergoedt. De rechter moet de tegenpartij allereerst tot kostenvergoeding verplichten, en vervolgens moet zij het geld hebben om je terug te betalen.

Hoe duur de rechtszaak wordt hangt natuurlijk af van het soort procedure dat van toepassing is: civielrechtelijk, bestuursrechtelijk of strafrechtelijk. In alle gevallen betaal je voor de eventuele advocaat, maar bij een civiele procedure (zoals een echtscheiding of burenruzie), die door personen zelf in werking gezet wordt, betaal je tevens griffierecht voor de start bij de rechter en de kosten voor een deurwaarder om de tegenpartij te dagvaarden. Het griffierecht wordt bij bestuursrechtelijke problemen soms ook in rekening gebracht.

Het inschakelen van een advocaat is niet verplicht, maar in de meeste gevallen (vooral wanneer je zelf weinig kennis van rechtszaken hebt) zeker wel aan te raden.

Kosten advocaat

Advocaten hebben geen vast tarief; je kunt op internet zelf op zoek gaan naar de beste en goedkoopste advocaat voor jouw case. Wanneer je inkomen ontoereikend is, kun je via de overheid een vergoeding krijgen (zogenaamde gesubsidieerde rechtsbijstand) voor een pro-deo-advocaat.

 

Comments are closed.

 
 
 
 
Privacy Policy