Gunstige cijfers voor Nederlandse economie blijven

nederlandse economie

Het jaar 2014 blijkt gunstig uitgepakt te hebben voor de economie in Nederland. In het vierde kwartaal was er een groei van 0,5% ten opzichte van het derde kwartaal.  Dat betekent dat er nu al drie kwartalen achter elkaar sprake is van economische groei. Het International Monutair Fonds ging uit van een totale groei van 0,6%, vergelijkbaar met de voorspelling van 0,75% van het CPB. De oorzaak hiervan is niet alleen de toename in export, maar ook meer investeringen en meer consumentenuitgaven.

Concrete aanleidingen voor stijging

  • De export van vooral vervoermiddelen, metaal(producten), machines, voeding en chemische producten groeide. Het uitvoeren van aardolie en agrarische producten naar het buitenland lag in het vierde kwartaal 2014 wel lager dan het jaar ervoor.
  • Mensen consumeren meer, vooral gezinnen. Zo gaven we in Nederland meer geld uit aan meubels, smartphones, elektrische apparaten en fietsen. Ook gaat er meer geld naar horeca, cultuur en recreatie.
  • De werkgelegenheid steeg in het vierde kwartaal met 42.000 banen. In de afgelopen drieënhalf jaar is de werkgelegenheid nog niet met zulke cijfers toegenomen. Meer banen waren er vooral voor uitzendkrachten en zelfstandigen. Helaas neemt het aantal langdurig werklozen wel toe.
  • Het herstel op de woningmarkt zet door; in 2014 waren er 40% meer huizenverkopen ten opzichte van het jaar ervoor. Ook gaven mensen aanzienlijke hogere bedragen uit aan woninginvesteringen. Dankzij het aantrekken van de woningmarkt groeide de bouwproductie.
  • Bedrijven durven weer te investeren, bijvoorbeeld in machines, installaties, software en communicatie. Succesvolle branches zijn zakelijke dienstverlening (reisbureaus en uitzendbureaus), ICT en horeca.

De groei van werkgelegenheid, investeringen en  consumentenbestedingen is na de crisis een mooie opsteker voor iedereen in Nederland. De verwachting is dat de economische groei zich ook in 2015 verder doorzet.

economische groei nederland

 

Comments are closed.

 
 
 
 
Privacy Policy