Na moeilijke periode groeit Nederlandse export verder

export1

Meer consumeren, dat was de boodschap van Mark Rutte aan de Nederlanders. Maar ook meer exporteren, verkopen aan het buitenland is belangrijk om de economie te laten groeien. Het is daarom goed nieuws dat de Nederlandse export na een lastige periode weer groeit. Zo kan de economie zich verder herstellen. De afgelopen tijd bleef ons land nog achter met exporteren. Vooral het herstel in de Duitse industrie draagt bij aan de groeicijfers.

Wat zijn de cijfers?

In het eerste kwartaal van 2014 groeide de export met 2,7%, in het tweede kwartaal met 2,9% ten opzichte van het jaar ervoor. In dat kwartaal groeide dankzij die stijgende export de economie met 0,5%. In juli 2014 bleek de export 4,1% hoger te zijn dan dezelfde periode een jaar eerder. In juni was dat cijfer nog maar 3,2%. De verwachting is dat de komende tijd de exportgroei nog sterker doorzet. In onderstaande afbeelding is de exportradar van het CBS te zien van de maand september.

exportradar

 

Wat zeggen de cijfers?

Dat het beter gaat met de economie in Nederland en de crisis achter ons ligt. En dat is gewoon heel prettig voor consumenten om te weten. Wie weer vertrouwen heeft in groei van de economie, geeft meer geld uit. Daardoor gaan bedrijven weer meer investeren en produceren. Ook in de landen om ons heen gaat het financieel steeds beter. Daarom kunnen we de komende periode zeker nog meer goede berichten verwachten.

 

Comments are closed.

 
 
 
 
Privacy Policy