Hoe modaal is jouw huishouden?

De termen ‘modaal’ of ‘modaal inkomen’ zijn veel gebruikte termen als het om inkomens gaat en het vergelijken van inkomens en financiële situaties van huishoudens in Nederlan

Modaal, erboven of eronder?

Maar wat is ‘modaal’ nu precies? Een modaal inkomen is meest voorkomende inkomen van huishoudens in Nederland. Volgens het Nibud gaat het hier dan om zogenaamde ‘traditionele’ huishoudens van twee ouders, waarvan er een werkt, met twee of meer kinderen met een gezamenlijk inkomen rond de 35.000 euro bruto per jaar.

Zwaar

Het Nibud maakt zich zorgen over een groep van ongeveer 87.000 Nederlandse gezinnen die gezien worden als zo’n traditioneel huishouden. Dit blijkt uit cijfers die zij op een rij heeft gezet in het Nibud Budgethandboek 2015. Het Nibud heeft berekeningen gemaakt van de kosten van deze gezinnen. Uitgaande van een lage huur en huurtoeslag, zou men rond moeten kunnen komen. Maar als men een duurdere huurwoning heeft (wat meestal wel het geval is), een auto, kinderen die lid zijn van een (sport)vereniging en ze ook een keer op vakantie willen als gezin, dan komen ze al snel honderden euro’s te kort. Deze gezinnen hebben het volgens het Nibud erg zwaar en vormen een risicogroep. Het Nibud pleit er dan ook voor dat gemeenten deze gezinnen ondersteunen voor sociale participatie, zodat kinderen uit deze gezinnen kunnen sporten of muziekles kunnen krijgen.

Besparen

Val je zelf in de modale klasse en heb je soms moeite om rond te komen? Of zou je over het algemeen wel wat extra willen besparen in je maandelijkse kosten? Met een paar kleine aanpassingen kan je al direct geld besparen. Doe je abonnementen van kranten, tijdschriften of sportschool de deur uit, ga energie vergelijken om te kijken bij welke andere leverancier je wellicht goedkoper uit bent of kijk of je verzekeringen niet goedkoper kunnen. Het bijhouden van een (digitaal) huishoudboekje kan je helpen direct een helder overzicht te krijgen van je financiële situatie en laat je inzien waar je knelpunten zitten zodat je weet wat je moet veranderen.

 

Comments are closed.

 
 
 
 
Privacy Policy